Fogalmak & Jelentésük

Rétegvastagság

A 3D nyomtatás egy additív gyártási folyamat, tehát a modellek rétegekből épülnek fel. Az egymást követő rétegeknek vastagsága van, ezt hívjuk rétegvastagságnak. Minél kisebb a rétegek közötti távolság, annál pontosabb és részletesebb lesz a kívánt modell, viszont ezzel együtt drasztikusan megemelkedik a nyomtatási idő. Nagyobb vastagságú rétegek használatával a modell gyorsabban elkészül, habár ezt nem javasoljuk pontos, részletes tárgyaknál.

Sűrűség

A 3D-s modell belső telítettségét jelenti. Ahogy nő a sűrűség értéke, annál több anyag kell a termék elkészítéséhez, de annál masszívabb is lesz. Szoborszerű vagy kevésbé használatos tárgyaknál felesleges a termék sűrű kitötlése, viszont rendszeresen használt eszközöknél érdemes beállítani egy nagyobb értéket. A sűrűség növelésével nő a nyomtatási idő és a modell tömege is.

Szín

A nyomtatási anyag színe. Jelenleg egy terméket csak egy színnel tudunk nyomtatni, vagyis egy modellen belül csak egy szín alkalmazható.

Méretezés

A tárgy méreteinek kicsinyítését, nagyítását jelenti az alapértelmezetthez képest. Az összes tengely mentén való méretváltozással járó folyamat. Például egy 10mm x 10mm x 10mm-es termék x0.5-ös méretezéssel 5mm x 5mm x 5mm-es lesz.

Falvastagság

A termék külső, tömör falának vastagsága. A nagyobb falvastagság stabilitást ad a tárgynak, de növeli a nyomtatási időt. Fontos hogy ezen érték változtatása nem befolyásolja a termék méreteit, hiszen a nyomtató befelé vastagítja meg a falakat.

FDM Technológia

Az FDM nyomtatók precízen, a megolvadt filamentből, rétegről rétegre készítik el a kívánt modellt egy digitális fájlból. A nyomtató feje képes mindhárom tengelyen (X, Y, Z) mozogni, így szinte bármilyen alakzatot képes elkészíteni. Ez egy gyors és költséghatékony eljárás, ami tökéletes választás prototípusok és nullsorozatok gyártására.

SLA Technológia

Az SLA nyomtatók a kívánt terméket fényre keményedő műgyanta alapanyagból állítják elő, ami a levilágítás helyén megszilárdul és így rétegről rétegre épül fel a végeredmény. Ezzel a technológiával sokkal pontosabb termékeket (50 mikron vagy alatta) lehet nyomtatni, viszont költségesebb és lassabb az FDM nyomtatásnál.

Kosár

Bérnyomtatás & Litofánia

Prototípusgyártás

További Oldalak

Zaccord