Nyomtatási Anyagok

PLA (politejsav)

A PLA egy keményítő alapú biopolimer, ami megújuló nyersanyagokból állítható elő, például kukoricából, cukornádból ami által környezetbarát lesz. Könnyen megmunkálható, viszont keményebb, kevésbé rugalmas, alacsony ütőszilárdságú az ABS-hez képest. Alacsonyabb olvadási ponttal rendelkezik, viszont akár -25 °C-on is tartósan tárolható.

Magas szakítószilárdsággal és felületi minőséggel rendelkezik, ezáltal mind otthoni, mind irodai környezetben is alkalmazható. Olyan tárgyak létrehozását teszi lehetővé mint például háztartási eszközök, prototípusok készítése, játékok, bemutató tárgyak, építészeti modellek, valamint elveszett alkatrészek pótlása. Hosszú távú szabadtéri alkalmazása és élelmiszerekkel való érintkezése nem ajánlott.

Jellemzői:

ABS (akrilnitril-butadién-sztirol)

Valószínűleg ez a legnépszerűbb műanyag a fröccsöntéshez, ezért mindenhol megtalálható. Csőrendszerek, hangszerek, háztartási gépek, billentyűsapkák, Lego, kenuk, sőt még síkképernyős TV-k és számítógépes monitorok is.

Az ABS nyomtatószál egy erős, a PLA-nál rugalmasabb, kevésbé törékeny, könnyen csiszolható és megmunkálható anyag, melyet old az aceton, így akár két darabot is egymáshoz lehet ragasztani vagy fényes felületet alkotni, azáltal, hogy acetonba vagy aceton gőzbe mártjuk a megfelelő ideig modellünket (ekkor az apróbb részletek elveszhetnek). A keménysége, rugalmassága, megmunkálhatósága és magasabb hőállósága miatt a mérnökök is kedvelik. Legismertebb formája a LEGO.

Jellemzői:

PETG (polietilen-terephtalát-glikol-módosított)

A PETG egy erős és sokoldalú anyag, amely a hagyományos PET palack műanyagjának egy módosított változata. Egyesíti a PLA egyszerű használatát az ABS erősségével, hőállóságával és tartósságával. A PETG alkalmas nagy tárgyak nyomtatására is, mivel alig van vetemedése, továbbá ipari erősségű nyomtatószál számos nagyszerű tulajdonsággal. A PETG szál biológiailag nem lebontható, de 100%-ban újrahasznosítható anyag.

Jellemzői:

Rugalmas filament (TPU)

A TPU alapú rugalmas nyomtatószálak hőre lágyuló poliuretánok. A 3D nyomtatás világában a nyomtatószálakhoz használt standard műanyag az ABS és a PLA volt. Ennek a két filamentnek azonban nincs meg egy alapvető fizikai tulajdonsága - a rugalmasság. Számos prototípusnak vagy 3D-s nyomatnak hajlékonynak kell lennie, miközben megtartja az eredeti formai tényezőit.

A TPU nyomtatószál puha, rugalmas műanyag, amely megőrzi alakját és formáját. Ez egy hajlítható, ugyanakkor erős és tartós műanyag, amely hasonló a gumihoz. A TPU műanyag ellenáll az olajoknak és a zsíroknak is, viszont távol kell tartani az oldószerektől, savaktól és üzemanyagoktól. A nyomtatott alkatrészek tisztítása egyszerűen szappannal is elvégezhető.

Számos mindennapi felhasználása van a TPU műanyagnak, például autóalkatrészek, elektromos kéziszerszámok és orvostechnikai eszközök. A TPU nagy rugalmasságának köszönhetően nagyon népszerű a mobiltelefonok és táblagépek védő tokjaiban is.

Jellemzői:

ASA Filament (ASA)

Az akrilnitril-sztirol-akrilát (ASA) egy 3D nyomtatásra alkalmas hőre lágyuló műanyag, amely számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt jól használható műszaki és kültéri célokra. Az ASA alapvetően az akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) új és továbbfejlesztett testvére, amely szélesebb körben ismert és használt. Az ASA az ABS számos előnyével rendelkezik, annak néhány hátránya nélkül.

Az ASA-t, akárcsak az ABS-t, kissé nehéz nyomtatni, mivel nyomtatás közben érzékeny a hőre. A nyomtatás után azonban az ASA alkatrészek nagyon hőállóak és tartósak. Az ASA nyomatok emellett merevek és erősek, sőt, akár még erősebbek is lehetnek, mint az ABS-ből készült azonos alkatrészek. Az ASA nem sárgul el, ha kint hagyjuk.

Jellemzői:

Fa Filament

A fából készült 3D nyomtatószál jellemzően egy PLA, amelybe faanyagszálakat kevernek. Ma már számos fa-PLA 3D nyomtatószál áll rendelkezésre. Ezek közé tartoznak a standard fafajták, mint például a fenyő, nyírfa, cédrus, ébenfa és a fűzfa.

Mint más 3D nyomtatószál típusok esetében, a fa használatának is van egy kompromisszuma. Ebben az esetben az esztétikai és tapintási élmény a rugalmasság és a szilárdság csökkenésének árán érhető el.

A fa olyan tárgyaknál népszerű, amelyeket kevésbé a funkcionális képességeik, mint inkább a természetes megjelenésük miatt értékelnek. A fa mint 3D nyomtatószál igazán kreatív alkalmazása a méretarányos modellek készítése, például az építészetben használt modellekre.

Jellemzői:

Kő Filament

A kőből készült filamentek kőpor és polimer keverékét tartalmazzák (~50% kőportartalom). Ez a magas "kőtartalom" kivételes optikai tulajdonságokat biztosít a filament számára. Az anyag körülbelül 37%-kal nehezebb, mint a normál PLA és a nyomtatott objektum rendkívül matt lesz.

Jellemzői:

Fém Filament

A fával töltött 3D nyomtatószálhoz hasonlóan a fémmel töltött szál sem teljesen fémből készül. Ez valójában fémpor és PLA keveréke, de ez nem akadályozza meg, hogy az eredmény a fém kinézetét és érzetét keltse. Még a súlya is fémszerű, mivel a keverékek általában többször olyan sűrűek, mint a tiszta PLA.

A bronz, a sárgaréz, a réz, az alumínium és a rozsdamentes acél csak néhány a kapható fém 3D nyomtatószálak fajtái közül. Ha pedig egy bizonyos megjelenés a cél, akkor a nyomtatás után lehet polírozni, időjárásállóvá vagy mattá tenni a fémtárgyakat - egy kis utólagos feldolgozással ízlés szerint lehet finomítani a nyomaton. A fém esztétikai és funkcionalitási céllal is használható nyomtatáshoz. Például a figurák, modellek, játékok és zsetonok mind jól nézhetnek ki, ha fémből nyomtatják őket. És amíg nem kell túl nagy igénybevételnek kitenni őket, bátran lehet használni fém 3D nyomtatófilamentet olyan célt szolgáló alkatrészek készítéséhez, mint például szerszámok, rácsok vagy befejező alkatrészek.

Jellemzői:

magicPLA

Mivel nincsenek különleges fizikai, tapintási vagy funkcionális jellemzői, ez a fajta 3D nyomtatószál tisztán esztétikai célú alkalmazásokhoz készült. Maga a nyomtatószál több féle színből áll és ez a nyomtatás végén egy szivárványszerű, színátmenetes eredményt fog produkálni. A jó projektjelöltek közé tartoznak a telefontokok, viselhető tárgyak, játékok és tárolók.

Jellemzői:

Műgyanta

A gyanták (fotopolimerek) olyan 3D nyomtatható folyadékok, amelyek ultraibolya (UV) fény hatására megszilárdulnak. Ezeket a széles körben kádpolimerizációnak nevezett eljárásban használják, amelynek számos változata van, beleértve a sztereolitográfiát (SLA), a digitális fényfeldolgozást (DLP) és a maszkolt sztereolitográfiát (MSLA). Ezek lényegében mind ugyanúgy működnek: UV-fény szelektív alkalmazásával egy fotopolimer üst felületére rajzolják a tárgy alakját; a gyanta megszilárdul, és a tárgy egy rétegét képezi, amit a modell minden egyes rétegénél megismételnek, amíg szilárd állapotú modell nem marad.

Tökéletes olyan alkalmazásokhoz, mint a konceptuális modellek, funkcionális modellek, prototípusok, miniatűrök és vizuális művészetek készítése.

Jellemzői:

Kosár

Bérnyomtatás & Litofánia

Prototípusgyártás

További Oldalak

Zaccord